Sanofi

Συχνές Ερωτήσεις

Το Lysopaine® είναι συνδυασμός τριών συστατικών:

 • Tης λυσοζύμης, που είναι ένας φυσικός βλεννοπολυσακχαρίτης, με αντιβακτηριακή δράση κατά Gram + μικροοργανισμών και αντιιική δράση,
 • Της παπαΐνης, που είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο φυτικής προέλευσης, η οποία επιτρέπει την τάση και επούλωση του τραυματισμένου βλεννογόνου, με αντιοιδηματώδη και αντιφλεγμονώδη δράση που εμφανίζεται κατά την τοπική χρήση,
 • Και της βακιτρακίνης, που είναι ένα αντιβιοτικό πολυπεπτίδιο με βακτηριοκτόνο δράση επί παραγόντων που προκαλούν λοιμώξεις στο στόμα και τον λαιμό.

Προορίζεται για τη συμπτωματική ανακούφιση των ήπιων παθήσεων του λαιμού και του στόματος όπως ερεθισμός του λαιμού, μικρής σημασίας πληγές των ούλων όπως αυτές που προκαλούνται από οδοντοστοιχίες, βραχνάδα και απώλεια φωνής για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών.

Μην πάρετε το Lysopaine®:

 • Σε περίπτωση αλλεργίας στις δραστικές ουσίες ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά αυτού του φαρμάκου. Οι δραστικές ουσίες είναι: η λυσοζύμη, η παπαΐνη και η βακιτρακίνη. Τα έκδοχα είναι: σακχαρίνη, γεύση μέντα, στεατικό μαγνήσιο, σορβιτόλη.
 • Σε περίπτωση αλλεργίας στο αυγό, καθώς η λυσοζύμη λαμβάνεται από αυγό.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Απευθυνθείτε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας προτού πάρετε το Lysopaine®.

Δεν πρέπει να παίρνετε Lysopaine® για πολύ μεγάλα διαστήματα διότι μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στα φυσιολογικά μικρόβια του στοματοφάρυγγα. Γι’ αυτό η συνήθης θεραπεία με Lysopaine® δεν πρέπει να ξεπερνά τις 10 μέρες. Δε θα πρέπει να υπερβαίνεται η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια δόση. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν μετά από λίγες ημέρες ή εάν εμφανιστεί υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία ή εμετός, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική συμβουλή.

Τα υπογλώσσια δισκία δεν πρέπει να μασώνται ή καταπίνονται. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από τη διάρκεια επαφής των δραστικών συστατικών με την πάσχουσα περιοχή και πρέπει να είναι όσο γίνεται μακρύτερη.

Προσοχή: Το φάρμακο δε σας καλύπτει σε περίπτωση εμπύρετης κυνάγχης που οφείλεται κυρίως σε στρεπτόκοκκους όπου απαιτείται λήψη αντιβιοτικών για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών (π.χ. νεφρίτιδας κ.λπ.).

Παιδιά

Να μη χορηγείται σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών διότι περιέχει άρωμα μέντας και λόγω του πιθανού κινδύνου από το μέγεθος του δισκίου.

Άλλα φάρμακα και Lysopaine®

Ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε άλλα φάρμακα.

Κύηση και θηλασμός

Εάν είσθε έγκυος ή θηλάζετε, νομίζετε ότι μπορεί να είσθε έγκυος ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας προτού πάρετε αυτό το φάρμακο.

Το Lysopaine® δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας χωρίς τη χρήση αντισύλληψης.

Το Lysopaine® δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Οδήγηση και χειρισμός μηχανημάτων

Το Lysopaine® έχει ασήμαντη επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανών.

Το Lysopaine® περιέχει σακχαρίνη και σορβιτόλη.

Αυτό το φάρμακο περιέχει σορβιτόλη. Ασθενείς με κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη (HFI) δεν πρέπει να πάρουν/ή να τους χορηγηθεί αυτό το φαρμακευτικό προϊόν. Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη δε θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο. Η σορβιτόλη μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία και ήπια ηπακτική δράση (περιέχει 1,4 g σορβιτόλης ανά υπογλώσσιο δισκίο, θερμιδική αξία 2,6 kcal/g σορβιτόλης).

Δεν περιέχει ζάχαρη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από διαβητικούς.

Πρέπει πάντοτε να παίρνετε αυτό το φάρμακο ακριβώς όπως περιγράφεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Η συνιστώμενη δόση είναι:
Ενήλικες και έφηβοι ηλικίας άνω των 15 ετών: 1 υπογλώσσιο δισκίο κάθε 2 ώρες, μέχρι μια μέγιστη δόση των 6 έως 8 υπογλώσσιων δισκίων την ημέρα.

Παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών: Μέγιστη δόση των 3 έως 4 υπογλώσσιων δισκίων την ημέρα.

Η χρήση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών αντενδείκνυται.

Κρατάτε τα δισκία κάτω από τη γλώσσα ώστε να λιώνουν σιγά-σιγά, διότι η δράση είναι τοπική και το προϊόν πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με την πάσχουσα περιοχή για να είναι αποτελεσματικό.

Χρήση σε παιδιά

Να μη χορηγείται σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών.

Εάν πάρετε μεγαλύτερη δόση Lysopaine® από την κανονική

Σε περίπτωση που από λάθος καταπιείτε μεγάλη ποσότητα δισκίων Lysopaine® ο μόνος κίνδυνος που αναμένεται είναι, να πάθετε διάρροια που οφείλεται στη σορβιτόλη που περιέχουν τα δισκία.

Εάν ξεχάσετε να πάρετε το Lysopaine®

Για να επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι οι δόσεις των φαρμάκων να λαμβάνονται όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 «Πώς να πάρετε το Lysopaine®» ή όπως σας έχει πει ο γιατρός σας.

Αν ξεχάσετε να πάρετε μία δόση Lysopaine® στην ώρα της, μπορείτε να την πάρετε μετά.

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος:

Μη γνωστή συχνότητα: αλλεργικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένων οιδήματος του λάρυγγα, αγγειοοιδήματος και κνίδωσης.

Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών

Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Αυτό ισχύει και για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες απευθείας, μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς:

Ελλάδα

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Μεσογείων 284
GR-15562 Χολαργός, Αθήνα
Τηλ: + 30 21 32040380/337
Φαξ: + 30 21 06549585
Ιστότοπος: http://www.eof.gr

Μέσω της αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών μπορείτε να βοηθήσετε στη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του παρόντος φαρμάκου.

Το φάρμακο αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το βλέπουν και δεν το φθάνουν τα παιδιά.

Να μη χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο μετά την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στο κουτί και το σωληνάριο μετά την ένδειξη ΗΜ.ΛΗΞ:. Η ημερομηνία λήξης είναι η τελευταία ημέρα του μήνα που αναφέρεται εκεί.

Μη φυλάσσετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 25°C.

Φυλάσσετε το σωληνάριο στο εξωτερικό κουτί για να προστατεύεται από την υγρασία.
Κλείνετε καλά το σωληνάριο μετά από κάθε άνοιγμα, πιέζοντας το πώμα μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό «κλικ» γιατί τα δισκία είναι υγροσκοπικά.

Μην πετάτε φάρμακα στο νερό της αποχέτευσης ή στα οικιακά απορρίματα. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για το πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δε χρησιμοποιείτε πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το VoxLysopaine® δρα ως ένα φυσικό καταπραϋντικό για το λαιμό και βοηθά στην ενίσχυση της φωνής και τη μείωση της βραχνάδας. Περιέχει στυπτηρία (alum) και βρύα Ισλανδίας (Iceland moss).

Το VoxLysopaine® χρησιμοποιείται:

 • για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου
 • για να καταπραΰνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή του στοματικού και φαρυγγικού βλεννογόνου
 • για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσφορίας στο λαιμό όπως ξηρότητα, φαγούρα, τραχύτητα, δυσκαταποσία ή βραχνάδα
 • για να υποστηρίξει την ανάρρωση του βλεννογόνου όταν υποφέρει κάποιος από συμπτώματα σχετικά με το κρυολόγημα όπως ο πονόλαιμος.

Μην πάρετε το VoxLysopaine® σε περίπτωση αλλεργίας (υπερευαισθησίας) στη στυπτηρία, στα βρύα Ισλανδίας ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά του VoxLysopaine®.

Nα ενημερώνετε πάντα το γιατρό σας εάν έχετε επίμονα και ανεξήγητα προβλήματα με το λαιμό σας.

Κύηση και θηλασμός

Με βάση την έως τώρα γνώση, δεν υπάρχει λόγος περιορισμού της χρήσης/ πρόσληψης του VoxLysopaine® κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού. Ωστόσο, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, είναι σκόπιμο να ρωτήσετε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το VoxLysopaine®.

Χρήση σε παιδιά

Το VoxLysopaine® δε συνιστάται για παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 ετών.

Χρήση σε διαβητικούς

Το VoxLysopaine® είναι κατάλληλο για διαβητικούς καθώς δεν περιέχει ζάχαρη.

Κάθε τροχίσκος περιέχει 0,062 BU (όπου BU: bread units, 1 bread unit αντιστοιχεί σε 12g εύπεπτων υδατανθράκων).

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα συστατικά του VoxLysopaine®

Το VoxLysopaine® περιέχει σορβιτόλη, η οποία μπορεί να έχει καθαρτική δράση. Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη δε θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό το ιατροτεχνολογικό προϊόν. Το VoxLysopaine® περιέχει στυπτηρία, η οποία αποτελεί πηγή αργιλίου. Ασθενείς με νόσο Alzheimer, σύνδρομο Parkinson, καθώς και ασθενείς σε αιμοκάθαρση θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν τη λήψη αυτού του προϊόντος.

Λήψη του VoxLysopaine® με άλλα φάρμακα

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις.

Χρησιμοποιήστε πάντα το VoxLysopaine® ακριβώς όπως περιγράφεται σε αυτό το φύλλο οδηγιών.

Εάν έχετε αμφιβολίες ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Πώς να πάρετε το VoxLysopaine®

Ενήλικες και παιδιά από την ηλικία των 6 ετών: έως 8 τροχίσκοι την ημέρα να λιώνουν αργά στο στόμα, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες.

Το VoxLysopaine® προορίζεται για βραχυπρόθεσμη χρήση και δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από 30 ημέρες χωρίς τη συμβουλή γιατρού. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 3 ημέρες ή επιδεινωθούν και σε περίπτωση πυρετού και/ή άλλων ενοχλήσεων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Εάν πάρετε μεγαλύτερη δόση VoxLysopaine® από αυτή που θα έπρεπε

Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει καθαρτική δράση.

Δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες με τη λήψη του VoxLysopaine®.

Ωστόσο, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν παρατηρήσετε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Κρατήστε τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα σε μέρη που δεν φθάνουν τα παιδιά.

Μη χρησιμοποιείτε το VoxLysopaine® μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί συσκευασίας και το σωληνάριο

Το Lysospray® περιέχει τη δραστική ουσία αμβροξόλη υδροχλωρική. Η δραστική ουσία είναι το μέρος του εκνεφώματος που του δίνει τη θεραπευτική επίδραση που χρειάζεστε.

Το Lysospray® έχει μία τοπική αναισθητική δράση η οποία ανακουφίζει από τον πόνο στον οξύ πονόλαιμο.

Το Lysospray® χρησιμοποιείται για:

 • ανακούφιση του πόνου στον οξύ πονόλαιμο για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν δεν νοιώθετε καλύτερα ή νοιώθετε χειρότερα μετά από 3 ημέρες.

Μην πάρετε το Lysospray® σε περίπτωση αλλεργίας στην υδροχλωρική αμβροξόλη ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά αυτού του φαρμάκου (αναφέρονται στην παράγραφο 6 στο Φύλλο Οδηγιών).

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις 

Απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε το Lysospray®.

 • Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Lysospray® για περισσότερο από 3 ημέρες. Εάν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα μετά από 3 ημέρες ή εάν έχετε υψηλό πυρετό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 • Εάν έχετε προβλήματα με το ήπαρ σας ή τα νεφρά σας, ρωτήστε το γιατρό σας προτού πάρετε το Lysospray®.
 • Το Lysospray® δεν είναι κατάλληλο για τη θεραπεία των επώδυνων βλαβών στο στόμα (π.χ. έλκη ή φλεγμονές).
 • Εάν έχετε πληγές στο στόμα, συμβουλευτείτε ένα γιατρό.
 • Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) μπορεί να παρατηρηθεί λόγω υποκείμενης νόσου (π.χ. πρησμένος φάρυγγας). Άλλη αιτία μπορεί να είναι το αίσθημα σύσφιξης στο λαιμό λόγω της τοπικής αναισθητικής δράσης του Lysospray®. Μια περαιτέρω αιτία μπορεί να είναι μία αλλεργική αντίδραση η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στο στόμα και στο λαιμό.
 • Μπορεί να αισθανθείτε το λαιμό και το στόμα σας λιγότερο ευαίσθητα από το φυσιολογικό (μούδιασμα).
 • Υπήρξαν αναφορές σοβαρών δερματικών αντιδράσεων που σχετίζονται με τη χορήγηση της υδροχλωρικής αμβροξόλης. Εάν εμφανίσετε δερματικό εξάνθημα (συμπεριλαμβανομένων βλαβών στις βλεννογόνους μεμβράνες όπως στο στόμα, το λαιμό, τη μύτη, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα), σταματήστε τη χρήση της υδροχλωρικής αμβροξόλης και επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Παιδιά

Το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Άλλα φάρμακα και Lysospray®

Ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε άλλα φάρμακα.

Κύηση, θηλασμός και γονιμότητα

Εάν είσθε έγκυος ή θηλάζετε, νομίζετε ότι μπορεί να είσθε έγκυος ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας προτού πάρετε αυτό το φάρμακο. Η αμβροξόλη περνά στο σώμα του αγέννητου παιδιού. Δεν πρέπει να παίρνετε το Lysospray® εάν είστε έγκυος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών. Η αμβροξόλη περνά στο μητρικό γάλα. Εάν θηλάζετε δε θα πρέπει να παίρνετε το Lysospray®.

Οδήγηση και χειρισμός μηχανημάτων

Το Lysospray® δεν είναι γνωστό να επιδρά στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

Το Lysospray® περιέχει αιθανόλη και προπυλενογλυκόλη

Αυτό το φαρμακευτικό προϊόν περιέχει μικρές ποσότητες αιθανόλης (αλκοόλη), λιγότερο από 100 mg ανά δόση (4 ψεκασμοί). Αυτό το προϊόν περιέχει προπυλενογλυκόλη η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του βλεννογόνου.

Πάντοτε να παίρνετε αυτό το φάρμακο ακριβώς όπως περιγράφεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Η συνιστώμενη δόση είναι:

Για ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών: θα πρέπει να λαμβάνετε μία δόση (4 ψεκασμούς) στο πίσω μέρος του φάρυγγα όταν χρειάζεστε ανακούφιση από τον πόνο. Δεν θα πρέπει να παίρνετε το εκνέφωμα περισσότερο από 6 φορές (6 δόσεις) την ημέρα.

Ακολουθήστε τις οδηγίες πριν την κάθε χρήση:

 • Αφαιρέστε το προστατευτικό καπάκι.
 • Πριν τη χρήση πιέστε την αντλία 5 φορές ώστε να ελευθερωθεί ένα ομοιογενές νέφος. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει το εκνέφωμα (spray) για αρκετό καιρό, πιέστε την αντλία μία φορά πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν ξανά.
 • Για να πάρετε το φάρμακο, κρατήστε τη φιάλη με το εκνέφωμα (spray) σε όρθια θέση με το στόμιο να έχει κατεύθυνση προς το πίσω μέρος του φάρυγγα. Μετά πιέστε μέχρι κάτω την κεφαλή της αντλίας και κάντε 4 ψεκασμούς.
 • Επανατοποθετήστε το προστατευτικό καπάκι μετά τη χρήση.

Τα κλινικά δεδομένα έχουν δείξει μία ταχεία έναρξη δράσης (με την πρώτη επίδραση να παρατηρείται μετά από 15 λεπτά). Η επίδραση θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 ώρες.

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το Lysospray® για πάνω από 3 ημέρες. Εάν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα μετά από 3 ημέρες ή εάν έχετε υψηλό πυρετό, παρακαλείσθε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εάν πάρετε μεγαλύτερη δόση Lysospray® από την κανονική

Εάν πάρετε περισσότερο από 4 ψεκασμούς ανά δόση ή εάν χρησιμοποιήσετε το εκνέφωμα περισσότερο από 6 φορές την ημέρα συμβουλευτείτε τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε δυσάρεστα συμπτώματα. Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αυτού του φαρμάκου, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Εάν εμφανιστεί κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, σταματήστε να παίρνετε το Lysospray® και επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως:

 • Αλλεργική αντίδραση με τοπικό πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη, το στόμα, τη γλώσσα και/ή το λαιμό (αγγειοοίδημα). Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθημα σύσφιξης στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή.
 • Άμεση εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων που επηρεάζουν όλο το σώμα (αναφυλακτικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της αναφυλακτικής καταπληξίας).

Η σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να αυξηθεί εάν πάρετε το προϊόν ξανά ή εάν πάρετε ένα άλλο προϊόν με την ίδια δραστική ουσία (δείτε παράγραφο 2. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν να πάρετε το Lysospray®).

Επιπρόσθετες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν:

Συχνές: μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στους 10 ανθρώπους

 • τάση για έμετο (ναυτία)
 • μούδιασμα στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό (στοματική και φαρυγγική υπαισθησία)
 • αλλοίωση της γεύσης (δυσγευσία)

Όχι συχνές: μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στους 100 ανθρώπους

 • δυσπεψία
 • πόνος στην κοιλιά (πόνος στο άνω τμήμα της κοιλιάς)
 • ξηροστομία

Σπάνιες: μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 1.000 άτομα

 • αντιδράσεις υπερευαισθησίας
 • εξάνθημα, κνίδωση
 • διάρροια
 • ξηρότητα φάρυγγα

Μη γνωστές: η συχνότητα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα

 • αναφυλακτικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης αναφυλακτικής καταπληξίας , αγγειοοιδήματος (ταχεία ανάπτυξη διόγκωσης του δέρματος, του υποδόριου ιστού, των βλεννογόνων ή των υποβλεννογόνιων ιστών) και κνησμού
 • σοβαρές δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες (συμπεριλαμβανομένου πολύμορφου ερυθήματος, συνδρόμου Stevens-Johnson/τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης και οξείας γενικευμένης εξανθηματικής φλυκταίνωσης).
 • έμετος

Εάν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια γίνει σοβαρή ή εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών

Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Αυτό ισχύει και για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες απευθείας, μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς:

Ελλάδα

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Μεσογείων 284
GR-15562 Χολαργός, Αθήνα
Τηλ: + 30 21 32040380/337
Φαξ: + 30 21 06549585
Ιστότοπος: http://www.eof.gr

Κύπρος

Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Υπουργείο Υγείας
CY-1475 Λευκωσία
Φαξ: + 357 22608649
Ιστότοπος: www.moh.gov.cy/phs

Μέσω της αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών μπορείτε να βοηθήσετε στη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του παρόντος φαρμάκου.

Το φάρμακο αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το βλέπουν και δεν το φθάνουν τα παιδιά.

Να μη χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο μετά την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στο κουτί και στη φιάλη. Η ημερομηνία λήξης (ΗΜ.ΛΗΞ.:) είναι η τελευταία ημέρα του μήνα που αναφέρεται εκεί.

Μη φυλάσσετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 30°C. Μετά το πρώτο άνοιγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 6 μήνες.

Μην πετάτε φάρμακα στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για το πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιείτε πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.